Håndens teologi

Hvad hånden former, er Åndens spor!

Jeg holder workshops i det hele!  Både for minikonfirmander, konfirmander, kirke- og kulturmedarbejdere, lægfolk og præster. Kontakt mig gerne på mail helle@helleviuf.dk

craft theology

Kære læser

Velkommen her på den kreative side. Her ser du løst og fast fra den kreative kant af teologien. Håndens teologi (Craft Theology) er min betegnelse for det, der handler om at tilegne sig kristendom og trospraksis via det kreative. Det handler især om at komme i kontakt med både sig selv, de andre og Vor Herre.

Om du maler, tegner, drejer træ, snitter i pinde, pilefletter, strikker eller bager godt brød sammen med en teologisk tanke eller to, så er du en del af vores fællesskab.

Og jeg vil ikke høre ét ord fra dig om at "det kan jeg jo ikke!" Jo da, vel kan du! Du er skabt af Gud til selv at være skabende. Gud meddeler sig til os mennesker på mange forskellige måder, ikke mindst gennem det kreative. Der er nær og tæt forbindelse mellem Guds Ånd og dit kreative flow. Bare sæt i gang, så ved du inden længe, hvad jeg taler om.

Jeg gætter på, at du, som jeg, også har siddet og tegnet mønstre på blanke sider i regnehæftet da du gik i skole. Og imens tænkt noget så godt! Eller bare været helt væk og opslugt i nuet. Du behøver bare finde et par kulørte kuglepenne og en ternet blok og så  er du i gang igen.

Jeg har altid sagt til mig selv, at jeg ikke kunne tegne. Men nu gør jeg det så altså alligevel. Jeg maler/tegner i min Bibel. Det kan du også gøre. Lad dig inspirere af billederne her på siden. Køb evt. en æske akvarelblyanter, som dem jeg bruger. Bare gør det, kast dig ud i det og "læs" bibeltekst således.

Og hvad med at strikke? Det kan mænd såmænd også lære. Eller hvad med at lave dit eget Fadervor-armbånd? Eller bage et godt brød til deling med familie, venner, kolleger, naboer?

 

Og hvorfor ikke

skrive dig et haiku digt

- kreativ med Ord.

(Haiku er et tre-linjersdigt, der består af 17 stavelser i fordelingen 5-7-5)

 

 

Bibelmaleri

Jeg underviser i bibelmaleri. Enten for konfirmander eller til et sognearrangement i spirituel praksis. Ring og spørg.

Jeg bruger det i mit arbejde både med konfirmander og i sjælesorgen. Desuden bruger jeg det selv personligt derhjemme. 

Helligstrik

Kig ind på siden via linket Helligstrik og find inspiration. Det er meget mere end dåbsservietter. Det er også sorgbearbejdelse, gudstjeneste, fællesskab og spirituel praksis. 

Også for konfirmander - og især konfirmanddrenge! (se nedenfor)

artikel fra kirkebladet #1 2015

Hånden på værket – passer du på det?

Ude i kirkens gård står et enkelt ensomt træ. Engang stod der fire, et i hvert verdenshjørne. Men de tre gik med tiden under. Måske er det næsten symbolsk for tiden? Jordkloden vånder sig, art efter art bukker under og går til. Vi taler om klimaforandringer, formentlig pga. af vores overforbrug og misbrug af den klode Gud har givet os at forvalte. Dengang Gud skabte verden, skabte Han den som et paradis på jord; det bedst tænkelige til sine skabninger, var Hans tanke. Men det varede ikke længe før… I kender fortsættelsen (1. Mos.).

Mit konfirmandhold har båndlagt kirkens sidste træ ved at pakke det ind i strik i alle regnbuens farver. Her står det ikke bare som symbol på at vi skal tage godt hånd om det Gud har givet os. Men det står der også som deres opråb til os voksne: Tag jer nu sammen med det klima!!!

Og hvad mere er: konfirmanderne har selv strikket det. Gud har skabt os mennesker til at være kreative og skabende og Gud har skabt os med flere talenter end vi aner. Vi kan meget mere end vi tror.

Der er en overvægt af drenge på mit hold. Men her kan I selv se, at drenge også kan lære at strikke. En hel dag, 6 timer, strikkede og strikkede vi, og imens gik ikke bare hyggesnakken, men også de dybe, alvorlige samtaleemner blev taget under kærlig behandling, mens vi sad der og strikkede sammen. Jo, og så blev der ind imellem regnet. På tavlen blev der ført nøje regnskab med både løbelængder, gram og færdigmål. Det overordnede tema var talenter. Og sådanne må som bekendt ikke graves ned. Det skønne ved dagen var, at de opdagede, at de alle besad flere talenter end de anede. Denne dag blev en af mine fineste arbejdsdage. 

Det er håndens teologi, drevet af Ånden. Det er vigtigt, at forkyndelse ikke bare er til øret men også bliver lagt i hånden på konfirmanderne, fx ved at de lærer en lillebitte bid af et håndværk. Der ligger et glimt af Gud i enhver af os som kommer allertydeligst til udtryk, når vi selv skaber et værk; med hånd og Ånd. I kan læse mere om håndens teologi på www.helleviuf.dk hvor der både er billeder og ideer til, hvordan også du kan komme i gang.

Det gælder ikke bare konfirmander men det gælder også dig, kære læser: find din skabende kreativitet frem.  

Maleri

Jeg har holdt snart mange workshops for især konfirmander på blokdage. Det er en enhed af kunst, kristendom, fortælling, sjælesorg, levet liv og trospraksis.

håndens teologi

 

Kunne du tænke dig at arrangere en maleworkshop for konfirmander, i din menighed, i din klub eller for dig og dine venner, så ring og hør nærmere

(tlf. 61 66 08 24). Det kræver ingen forudsætninger! Jeg lærer jer nogle grundlæggende ting og så slår jeg et tema an.  Se billederne fra en workshop for Himmelev kirkes konfirmander 2019 nederst på siden med temaet påske.

Der er to store elementer i sådan en dag: 

1) Det kunstneriskeDet ene er selve det at male et godt billede. Jeg lærer konfirmanderne noget om billedkomposition, baggrund, farver og teknikker. 

2) Det teologiske: Det andet er at kunne få et eksistentielt tema frem. Jeg fortæller - fx om påskens begivenheder - og trækker forskellige temaer frem fra teksterne og hjælper workshop-deltagerne med at overføre det på deres eget liv. 

 

 

 Målet for dagen: 

At man skal gå hjem med noget man selv er tilfredse med og stolte over at have frembragt og at man har haft en dag i dejlig kreativ fordybelse. Der plejer at være meget stille og dyb koncentration i værkstedet. Dernæst at man har tilegnet sig både det bibelske tema (påske fx) og opdaget noget nyt om sig selv gennem selv at have trukket et tema ud, som man  særligt har bemærket sig. Det er således ikke nok, at der kommer maling på et lærred. Det er kunst, teologi og eksistens, der skal gå op i en højere enhed. 

Dagen kan evt. slutte med fernisering for  holdet og evt. også med inviterede gæster. 

Referencer kan skaffes, om ønsket. 

Uden titel 60x60 Helle Viuf

Siden jeg var barn har jeg elsket at lave noget kreativt. Jeg fandt på mange ting som barn og som 5 årig lærte min farmor mig at hækle, siden at strikke. Min farmor havde en trikotageforretning; sådan en butik som Mads Skjern åbner i Korsbæk i 1929. Her stod jeg på en skammel bag disken og kiggede på alle de garner, sytråd og knapper kunderne købte. Jeg kunne fortabe mig i timevis i farver og materialer. Når der ikke var kunder i butikken, sad min farmor enten med nål og tråd, med strikketøjet eller bag symaskinen. Og min farmor lærte mig et håndværk, som jeg er bydt taknemmelig for i dag. 

Der er forsket i husflid og håndens kreative arbejde og man ved, at det har en meget positiv virkning på os mennesker.

Det er afstresende for det udløser gode hormorner i os. Pulsen falder og myldertanker får ikke plads. Især hvis vi skal fokusere og fordybe os fordi projektet er lidt svært, som hvis man strikker mønsterstrik, fx. Der skal tælles og beregnes og vi skal have fantasien i gang for at se arbejdet for os som færdigt. Med et håndarbejde, et kreativt arbejde, udfrodres dele af hjernen, som måske ikke ellers motioneres så hyppigt som de kunne ønske sig at blive motioneret. Du kender det helt sikkert: Glæden ved at have udtænkt og iværksat et kreativt projekt. Det mærkes godt i hele kroppen og dagligdagens plager og problemer får for en stund slet ikke plads. Dejligt, når kroppen fyldes af glædeshormoner!

Som I ved, så bruger jeg også det kreative og skabende i mit teologiske arbejde. Det har jeg faktisk gjort alle dage jeg har arbejdet med teologi og forkyndelse. Det glæder mig meget, at der nu er kommet forskning bag det at være kreativ i psykologisk perspektiv. En dag får jeg nok skrevet en bog om det i teologisk perspektiv, for jeg har så mange gode erfaringer med håndens teologi. 

Håndens arbejde er også en spirituel praksis, hvis man vil. Mere om det andetstedes (se "karkluderier"). Jeg har tit strikket og malet med konfirmanderne og de elsker det. 6 timer strikkede et drengehold fordi de havde skabt en ide om at pakke et af kirkens træer ind i noget kulørt. De tog sig dårligt tid til at gå ud til grillen, hvor der blev grillet pølser til dem, og holde pause. Disse drenge havde alle et prædikat som "urolige, diagnose-drenge". De skulle bare have et håndværk at fordybe sig i. Til dem udarbejdede jeg "Helles Strikkeskole for drenge". :-) De var en fest!

Jeg siger det bare... vi er skabt til at skabe, så kom nu i gang. Det er godt for dig. Mere end godt! 

 

craft theology fadervor-armbånd

Fadervor-armbånd

Jeg holder meditative aftner/eftermiddage for voksne med Fadervor-armbåndet som man selv først laver sig et eksemplar af. 

For konfirmander og minikonfirmander fortæller jeg ikke bare om hvert led i bønnen men også om de ledsagerfortællinger der knytter sig til hver perle. Her laver hver enkelt sit eget armbånd undervejs.

Jeg medbringer materialer. 

Fadervor er bønnen over alle bønner og personligt synes jeg, at konfirmanderne skal lære den før alle andre måder at bede på. 

Kig ind på siden via linket her: Fadervor-armbånd